Sábado, 05 de Diciembre de 2020

ACAIP Catalunya

Sindicato afiliado a USO
Inicio Noticias Noticias de prensa La Clausura de la Presó Model .- La veu silenciada d’ACAIP cobra vida
La Clausura de la Presó Model .- La veu silenciada d’ACAIP cobra vida

CATALUñA | 30 de Mayo de 2017

Francesc Freixas és delegat de l’Agrupació dels Cossos de l’Administració de Institucions Penitenciàries (ACAIP), a La Model. ACAIP és “un sindicat professional exclusivament en l’àmbit penitenciari”, tal i com comenta el mateix Freixas. Tot i això, no va tenir cabuda en les negociacions entre els demés i l’Administració. Parlem amb Francesc Freixas per saber què en pensa i com veu el tancament definitiu de La Model.

Quines creu que són les verdaderes raons perquè ACAIP no formés part de les negociacions?

– A Catalunya els sindicats que són representatius, és a dir, que tenen un 10% o més dins la mesa sectorial, tenen directament la capacitat de participar en les negociacions en tots els sectors administratius. Aquests sindicats són: UGT, CCOO, CSIF i CATAC. Ells veuen que un creixement d’ACAIP -és un sindicat emergent a Catalunya, però és el majoritari a Espanya-, podria condicionar tot el mapa sindical català en l’àmbit penitenciari. Com que els demés sindicats no volen que passi, van muntar una estratègia sindical per tal de que ACAIP no pogués entrar a negociar pel futur de La Model.

El Conseller de Justícia, Carles Mundó, va aparèixer en una compareixença, on deia públicament que ACAIP no havia participat en la negociació a causa de la negativa dels demés sindicats. No sé qui té la culpa o la raó. Sigui com sigui, 273 funcionaris de La Model van firmar perquè nosaltres fóssim dins la negociació. Firmes que es van entregar a l’Administració en el seu moment i a la seu de cada sindicat. Encara no hem rebut cap resposta.

No obstant, l’Administració es va reunir amb l’ACAIP, no és cert?

– Sí. En saber que no ens deixaven negociar, ACAIP i funcionaris vam creure necessari fer una assemblea de 30 hores. No se’ns informava de res, ni tampoc als treballadors. Tot això, el dimecres següent l’Administració ens va concedir una reunió informativa. Vam anar-hi dos delegats sindicats i tres persones independents com a testimonis. Vam preparar un seguit de preguntes sobre la logística de la model, el trasllat d’interns i el tema laboral dels treballadors. Des de llavors no hem tingut més contacte amb el sistema administratiu.

Què opina sobre l’abstenció de la UGT?

– No me’ls crec, és alguna de les seves estratègies. Xavi Martínez, no has firmat “olé tus huevos”. Però a partir de llavors, què has fet? El més normal és que si s’arriba fins al final d’una negociació (tant si firmes com si no firmes), vas als treballadors a dir quin és el contingut que ofereix l’Administració amb l’acord i quin és el teu posicionament (de sí o de no) o fas una consulta, és a dir, una assemblea.

El senyor Xavi Martínez, “bien peinao” (que ja ens coneixem), que ha fet un com va renunciar a la negociació? Res, s’ha assentat a una butaca esperant que els demés sindicats es reuneixin per a criticar-los. No ha fet res, tret de realitzar una sèrie de rondes pels altres centres penitenciaris. El Xavi Martínez està nerviós, el pobre, perquè com que no té participació dins al tancament de La Model, té ganes de negociar un nou conveni. Per tant han fet unes rondes de negociació per les presons, però la plantilla no l’interessa res. Ara els estan fotent fora del seu lloc de treball, no els vinguis amb d’altres convenis.

Tot i quedar fora de les negociacions, ACAIP està podent intervenir en el procés?

– A nosaltres no ens donen veu. Saben que tenim tanta raó que si ens posem a parlar de tot això davant d’una mitjà de comunicació, al senyor Mundó li salten els colors. Però és que a més, el que defensem nosaltres és el mateix que deia ell fa quatre dies i el que té tot el sentit comú. Hi ha un silenci general en els mitjans perquè no es pot qüestionar al Govern. A l’inici de tot vam veure que o guanyava Mundó o entre tots podíem fer que dimitís. Mundó podia quedar com “el gran villano” o com un campió. Has quedat com un campió… (dirigint-se a Carles Mundó).

“Saben que tenim tanta raó que si ens posem a parlar de tot això davant d’una mitjà de comunicació, al senyor Mundó li salten els colors”

Mundó afirma que és necessari tancar ja La Model perquè és “un centre obsolet i comporta riscos”, així com un “pressupost excessiu d’inversió per al manteniment”. Pensa que és el motiu real de l’acceleració?

– Això és una gran farsa. La presó està vella, és veritat. Però, quina edat té el Parlament? I la Sagrada Família? La Model es pot rehabilitar, però l’Administració ens va dir durant la reunió, que es necessitarien 25 milions. Els hi vam demanar un informe tècnic que justifiqués aquest nombre de diners. Encara l’esperem. Si que és veritat que la Model necessitaria algunes reformes, com per exemple les clavegueres i els desaigües. Però el pressupost que es necessitaria és molt menys del que diu l’Administració.

El tancament de la presó no són més que decisions polítiques interessades. L’any 2010 es va fer un acord per construir Zona Franca i després tancar La Model. El raonament és lògic. Un centre de preventius rep moltes visites a l’any i és necessari que n’existeixi un. Així doncs, què va passar perquè de cop prenguessin una decisió tan precipitada, renunciant al concepte que sempre s’havia defensat, de presó preventiva al nucli urbà? Si són agents polítics, la resposta és política.

Quan un polític pateix una gran derrota com ha passat amb l’administració del sistema penitenciari de Catalunya, la vol convertir en una gran victòria. I utilitzen tots els mitjans de comunicació perquè els facin d’altaveu d’aquesta “gran victòria”. Aquesta legislatura vol penjar-se la medalla d’haver tancat La Model, i així ho han fet.

EditadoFaçana de La Model, on s’hi llegeix una pancarta que hi posa “Dimissions” // PLANTILLA DE LA MODEL

ACAIP crítica el fet que, a causa del trasllat d’interns a altres presons, s’hagin de barrejar presos joves amb presos adults, ja que provoca una greu afectació, derivada del tancament precipitat. Per què?

– Primer de tot remarcar que això és un delicte. La Llei Orgànica diu exactament que els senyors de 21 a 24 anys han de complir condemna a centres d’adults, excepte que si existeixen raons extraordinàries, que romanen al centre de joves. Fins ara, quan un pres complia als 21 se l’enviava directament a un centre d’adults. És més, l’actual director de La Model, que fa temps havia estat al Centre de Joves, era partidari de fer-ho així. Doncs ara per ara, s’està esperant fins als 25 anys. És una barbaritat. M’he trobat casos de presos que els falten 15 dies per fer vint-i-cinc anys i els envien cap al centre de menors per, al cap de poc, canviar-los de presó. Tot és una estratègia per buidar la presó i seguir el seu pla  polític. Barrejar menors amb adults és il·legal i hauria de ser sancionat, igual que barrejar preventius amb penats.

L’Administració va assegurar que no hi haurà barreja de penats i preventius en un mateix centre, que els centres on hi ha penats s’estan buidant perquè es puguin traslladar els preventius. S’està buidant, concretament, Brians 1. Però ACAIP considera la barreja és un fet i la posa com a un aspecte fonamental del conflicte…

– La barreja de preventius i penats s’està fent, també a Brians 1. Actualment, en els mòduls d’aquesta presó hi ha aproximadament la meitat de preventius i l’altra meitat de penats convivint. No s’està fent cap diferència. Separar-los suposa problemes de logística complexos. Com que tots són considerats “xusma”, tots són població penitenciària, els hi és igual que tots vagin a petar allà mateix. Però, el cert és que un preventiu encara no està condemnat, no és el mateix que una persona que està complint la seva pena, i això ells ho saben.

L’Administració ha assegurat que es donarà una ajuda econòmica als preventius que ho necessitin perquè les seves famílies es puguin desplaçar fins als nous centres. Per què ACAIP considera que no és una solució suficient al problema?

– Sí, és una solució. Però de moment no em consta que cap intern que hagi anat Brians 1 hagi rebut cap compensació econòmica, ni cap família. Ho desconec. Però en tot cas, per què en comptes d’anar compensant a la gent no els podien deixar a Barcelona o haver construït Zona Franca?

Un dels motius que també genera molt descontentament és la pèrdua d’una assistència sanitària immediata gràcies a la proximitat entre La Model i l’Hospital Clínic…

– Sí, pensem que el fet de tenir l’Hospital Clínic al costat de La Model és una gran avantatge. Si un pres li agafa un atac de cor amb un quart d’hora està a l’habitació de l’Hospital. Quan això passi a Brians, amb un quart d’hora no ha sortit ni de la galeria. Els que hi resideixen actualment es moren, tenim dos morts, que fins fa poc estaven a La Model, que han succeït a Brians, un per un ictus i l’altre s’ha suïcidat.

Hem de pensar que la situació d’un preventiu és de molta vulnerabilitat, la taxa de suïcidi és molt alta. Quan ja compleixes condemna saps els anys de presó que et queden, però si ets preventiu encara no saps quan en sortiràs i et desesperes. Per tant, en aquest sentit, la proximitat de La Model amb un centre sanitari és molt important. Nosaltres, des de La Model, podem i hem salvat vides.

L’Administració té previst posar en pràctica els judicis mitjançant la videoconferència. Què en pensa?

– Primer de tot no tots els judicis ni resolucions dels advocats es poden fer per videoconferència, com per exemple un judici amb tribunal popular. I no ho dic jo, ho diu el degà del Col•legi d’Advocats. Alguns actes si que es poden fer i si tenim la tecnologia adequada per fer-ho, perquè no utilitzar-la? El que no entenc jo és: Si la tecnologia ja ho permetia fa uns anys perquè no s’ha posat en marxa fins ara? És ara amb el tancament de La Model que es descobreix la videoconferència? Si haguessin volgut s’hagués fet fa quatre anys des de la Model, on hi ha una petita sala habilitada que encara no s’ha utilitzat mai.

També m’agradaria saber la opinió dels interns i els fet que els jutgin a una pantalla quan els condemnen a 20 de presó. Que els jutgin per videoconferència em sembla una falta de decència. Almenys, hauria de ser l’intern que decidís com vol duu a terme el seu judici. S’estan vulnerant els seus drets com a ciutadans.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFrancesc Freixas durant l’entrevista // AINA PALOMER

Però argumenten que precisament amb la videoconferència redueixes el risc que hi pugui haver incidents…

– Em sembla patètic. Si tan perillós és treure’ls al carrer, no portarien tants anys fent-ho des de La Model i la videoconferència es portaria fent des de fa anys. Un dels criteris de tancar La Model és el de la seguretat, però per problemes de seguretat, un cop els interns estiguin reubicats, no els portaran fins a la Ciutat de la Justícia. Vostès, amb respecte, sou retardats? Senyor Mundó, vostè m’està dient que tanca La Model per arreglar uns problemes, però els trasllada a un altre centre on els problemes es multipliquen?

És necessari tenir un centre de preventius a Barcelona? En un futur incert, es volen tancar també Trinitat Vella, Wad-Ras…

I tant, penso que s’han de tenir els serveis principals que necessita una ciutat metropolitana, i entre ells l’existència d’un centre penitenciari. Potser no cal posar-la al mig de Barcelona, però si dins el nexe de la ciutat. Cada ciutat té la seva estructura. Barcelona no la pot posar allà on vol, perquè té la seva arquitectura i el seu urbanisme, però segueix havent-hi espais que permeten construir una presó. És el debat de sempre: S’amaguen les presons perquè no molestin a la gent de bé o no? És ètic?

Què en pensa dels barems establerts en les negociacions per decidir la reubicació de la plantilla de La Model?

– Fets amb interessos al darrera. Fa anys es van establir uns barems objectius que estaven aprovats per tots els sindicats. Aquests són els que s’havien d’utilitzar. El problema és que els altres sindicats (sobretot CCOO), tenien una obsessió: la antiguitat. Per tant, van treure del mapa els barems existents i en van formar uns de nous amb 15 dies, i amb poques neurones.

Amb 15 dies és impossible fer uns barems objectius. Els nous barems que són una barbaritat. Es tenen en compte quatre coses: l’antiguitat, l’experiència, la formació i la capacitat. Primer de tot és important diferenciar antiguitat (quants anys portes sent funcionari de l’Administració, siguis de l’àmbit que siguis i hagis fet el paper que hagis fet… tot es puntua igual) i després l’experiència (treball desenvolupat). Doncs l’experiència puntua 0,8, només una dècima més que l’antiguitat.

A la part de formació, només puntuï el curs de riscos laborals. Si mires la plantilla de La Model, més de la meitat dels treballadors no tenen aquest curs, només els sindicalistes… pel que porta a pensar que els barems s’han fet a la seva mida. Per altra banda, la capacitat no la valoren, perquè voldria dir fer entrevistes i no tenen temps per a “tonteries”. Només ho faran en cas d’empat.

I per si no fos poc, no s’ha seguit el protocol estipulat. Aquest cop, ens han fet omplir unDoodle perquè marquem les nostres preferències. És una vulneració absoluta de rigor, transparència, de drets cap al treballador.

Aquest cop, ens han fet omplir un Doodle perquè marquem les nostres preferències. És una vulneració absoluta de rigor, transparència, de drets cap al treballador”

L’Administració va remarcar que cap dels treballadors actuals de la Model seria acomiadat. Què en pensa?

– És una altra de les seves farses. Ja hi ha una interina al carrer, l’Aidita. El dia 1 de gener es va dir que la plantilla de La Model no es tocaria, que tothom seguiria treballant. Vint-i-set dies després hi havia una interna al carrer, i encara no ha sigut recol·locada.

De veritat algú es creu que si el sistema penitenciari tenia 11 centres i en tanca 1 es mantindrà el mateix número de plantilla? I això tenint en compte que La Model és un dels centres que agrupa més funcionaris? El Secretari General va estudiar ESADE, per favor, no em crec que es pensi que eliminant una planta de producció i hagi els mateixos llocs de treball. És insostenible.

Va ser la mateixa Administració qui va afirmar que faltava plantilla a les demés presons i que ja era convenient duplicar els càrrecs…

– Seguim amb la gran farsa de la derrota convertida en la gran victòria… No sé com però tancant La Model tot s’arregla. Un concurs de trasllats que portava dos anys i mig paralitzat just s’arregla en el moment que el senyor Mundó fa públic el tancament definitiu de presó, quina casualitat.

Sí que és veritat que es necessitarà més plantilla al centre de Tarragona. S’estan obrint mòduls que fins ara estaven tancats, i per tant hi haurà d’haver funcionaris que controlin al seu funcionament. Tot i això només són quatre mòduls. Tenint en compte que la model té 600 treballadors, on reubiques tota la plantilla?

Amb paraules de Francesc Freixas, hem pogut conèixer una mirada més. ACAIP se sent infravalorada i opina que la seva veu no ha volgut ser escoltada. Els principals motius? Interessos polítics i sindicals. Amb tot, com es solucionaran tots els problemes causats pel tancament de La Model?

 

Boletín de actualidad sindical

Si quieres recibir periódicamente en tu correo electrónico todas las novedades de tu sindicato, date de alta en el boletín.

Te puede interesar...

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner